Loodusvaatluste maraton pälvis keskkonnateo tunnustuse

Eile, 30. jaanuaril kuulutas keskkonnaminister Siim Kiisler välja möödunud aasta parimad keskkonda panustajad. 2018. aasta keskkonnateo tunnustuse pälvis ka Veljo Runneli ja Märt Kose juhitav „Loodusvaatluste maraton“, mis toimus Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia korraldatava Loodusfestival 2018 raames.

“Loodusvaatluste maraton on kujunenud Eesti suurimaks harrastusteaduse sündmuseks, kus üheskoos ja samal ajal tehakse uurimistööd mistahes Eesti punktis.  eElurikkuse andmeportaal, kuhu vaadeldavad andmed kohe ka sisestatakse, võimaldab jälgida teiste vaatluspunktide andmete korjet reaalajas. Meie soov on läbi harrastusteaduse edendada eluslooduse tundmist ja kaitset ning andmekorje alast koostööd,” ütles Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia direktor Urmas Kõljalg.

2018. aasta Loodusfestivali programmi kuulunud 24-tunnisel loodusvaatluste maratonil registreeriti ligikaudu 2200 loodusvaatlust, mis avaldati eElurikkuse portaalis. Maraton toimus kahe auväärse asutuse - Eesti Looduseuurijate Seltsi ja Tartu Ülikooli koostöös. Maratoni vaatlusalad paiknesid 16 piirkonnas, lisaks tehti maratoni raames ka individuaalvaatlusi väljaspool kindlaksmääratud vaatlusalasid. Loodusvaatluste maratoni eeskujuks on rahvusvaheline vaatlusformaat BioBlitz. BioBlitz tähendab, et kindlas paigas tuvastatakse kindlal ajavahemikul nii palju looma-, taime- ja seeneliike kui võimalik. Kaasa löövad nii harrastusteadlased kui ka erialaspetsialistid. BioBlitz kestab tavaliselt 24 tundi, et vaadelda elurikkuse avaldumise vorme kogu ööpäeva jooksul.

“Ka 2019. aastal toimub loodusvaatluste maraton Loodusfestivali programmi osana 14-15. juunil, kuhu ootame veelgi enam loodushuvilisi kaardistama oma kodukoha liigirikkust. Vaatluste korraldajaks võib olla igaüks, samuti võib vaatluste korraldajaks olla näiteks kohalik linnuklubi, loodusklass või huviring. Oluline on, et kohapeal oleks olemas entusiastlik vaatlusjuht, kes aitab leida sobiva vaatluspiirkonna, juhendab vaatlejaid ja on kursis vaatlustulemuste edastamise võimalustega,” sõnas loodusvaatluste maratoni üks korraldajatest Veljo Runnel.

Runnel lisas, et peakorraldajad aitavad teha ettevalmistusi loodusvaatluste maratoniks, jagavad juhendmaterjale ja vajadusel aitavad leida kontakti kohapealsete erialateadlastega. Täpsema info leiab peagi Loodusfestivali kodulehelt või Loodusvaatluste maratoni Facebooki lehelt.

Aasta keskkonnategu 2018 võitjaks osutus MTÜ Eesti Loodushoiu Keskus projektiga „Laeva jõe taaselustamine ning tõugja ja tuura asustamine“ ning rahva lemmikuks sai Natalja Pessotšinskaja projektiga „Narva-Jõesuu metsad“.  Loodusvaatluste maratoni kõrval tunnustati keskkonnateo vääriliseks ka Huvitava Bioloogia Kooli projektiga „Lasteaialaste loodusteadlikkuse suurendamine”.

Aasta keskkonnateo kandidaate oli kokku 22. Rahvahääletusega valiti neist 10 parimat, kes esitati võitja välja selgitamiseks hindamiskomisjonile. Aasta keskkonnasõbraliku ettevõtte tiitlile kandideeris 23 ettevõtet, kes esitasid kokku 25 ankeeti. Keskkonnatunnustuste konkursil on traditsiooniliselt olnud kandidaadid, kes on silma paistnud oma keskkonnasõbraliku käitumise ja loodushoidvate projektidega.

Vaata kõiki auhinnasaajaid ja fotosid siit.

Mardikas

Huvipäev „Putukate ja ämblike kevad“

üritused Tartus - Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed

Aprillikuu loodusluuleõhtul esineb Sirel Heinloo

Germanni märk

Gottfried Albrecht Germanni märgi pälvis akadeemik Dimitri Kaljo