Botaanikaaia taimekogud

Image
Liblikas botaanikaaias

Tartu Ülikooli botaanikaaias kasvab üle 11 000 taksoni ja sordi taimi. Rohkem kui kahe sajandi jooksul on teadlased, kuraatorid ja aednikud rajanud taimevaramu, mille ilu ja mitmekesisust saavad nautida ja uurida külastajad, õppijad ning teadlased. Iga uus põlvkond annab oma panuse, et seda varamut hoida ja edasi arendada.

Tartu Ülikooli botaanikaaed on mitmekesine ja erakordselt liigitihe. Siin saab külastaja lühikese ajaga jalutada läbi justkui maailma eri paigust ning mitmesugustest Eesti looduslikest kooslustest. Teadmishimuline külastaja saab tundma õppida taimeliike ning nende kaitset. Samavõrra oluline on botaanikaaia roll linnakeskkonnas kujundatud imelise loodusliku oaasina, mida lisaks inimestele naudivad ka putukad ning teised olevused.

Nüüdisajal defineeritakse botaanikaaeda kui elustaimede teaduslikku kollektsiooni, mis on avalikkusele avatud ning tegeleb liigikaitsega. Seetõttu tegeleb Tartu Ülikooli botaanikaaed aktiivselt taimeliikide ja -sortide geneetilise ressursi kaitse ning uurimisega.

Kasvuhoonetes asuvatest taimekogudest leiab peamiselt troopikas ja lähistroopikas kasvavaid taimi. Avamaal paiknevad kogud keskenduvad põhiliselt parasvöötmes kasvavatele taimedele. Erinevates avamaakollektsioonides on esindatud ka mitmed Eestis looduskaitse all olevad taimed.

 

Külastus- ja piletiinfo

Botaanilised teaduskogud ja elustaimede kollektsioon

Tartu Ülikooli botaanikaaeda külastab igal aastal üle saja tuhande inimese, botaanilisi teaduskogusid ja nendega seotud andmebaase kasutavad igapäevaselt teadlased kogu maailmast. Tänapäeval, kui loodushoid on tähtis kõigis eluvaldkondades ning puudutab igaüht, suureneb vajadus teaduslike taimekogude järele kiiresti ja nende väärtus üha kasvab.

Tartu Ülikooli botaanikaaia kollektsioonid kasvuhoones

Tartu Ülikooli botaanikaaia kollektsioonid avamaal

Looduskaitsealused taimed botaanikaaias

Milleks on vaja botaanikaaeda?

Ülikooli botaanikaaed on ajalooliselt seotud ülikooli õppe- ja teadustööga, kuid samavõrra tähtis on taimemaailma liigirikkuse säilitamine ning selle tutvustamine avalikkusele.

Image
Botaanikaaia skeem
Turbasamblad raamat

Ilmunud on raamatu „Eesti turbasamblad“ teine täiendatud trükk

Viktoriinid lastele - Linnuviktoriin - Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed

Algas registreerumine üle-eestilisele õpilaste linnuviktoriinile

Taimebioloogia

JÄRELVAADATAV: konverents „Kestlik teadus – milline on teadmiste loomise keskkonnajälg?“