Kutsume koolinoori osalema Eesti taimevaramu loomises

Sel sügisel saab alguse Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks ühe kingituse – noorte koostatud "Eesti taimevaramu" – loomine. Kutsume 7.-9. klasside õpilasi koos juhendajatega liituma kingituse tegijatega!

Noorte panus kingituse tegemisel on oma kodukandi taimede tundma õppimine ja herbaariumi koostamine. Niimoodi saame vabariigi juubeliks kaardistada Eesti botaanilise mitmekesisuse ning talletada selle digitaalselt elurikkuse andmebaasi. Lisaks saavad noored teadustöö tegemise kogemuse ning teadmise, et nende panus aitab kaasa meie teadlaste tööle nüüd ja tulevikus.

Kingituse tegemises osalevad noorterühmad selguvad videokonkursi alusel. Pange kokku kuni 12 õpilasest ja kahest juhendajast koosnev rühm ning saatke meile oma motivatsioonivideo. Video tegemisele võib läheneda loominguliselt: näiteks jutustage lugu oma piirkonna kõige eriskummalisemast taimest, rääkige, kuidas olete varasemalt taimedega tutvust teinud, või etendage lühisketš sellest, kuidas herbaariume koostama hakkaksite. Oluline on, et videost tuleks välja see, miks te soovite kingituse tegemises osaleda ning kuidas saate sellesse panustada.

Laadige video üles YouTube’i keskkonda ning saatke link meile 18. novembriks 2016. Tutvuge eelnevalt ka videokonkursi tingimustega. Detsembri lõpuks selgitame rahvahääletusel välja 15 motiveerituimat noorterühma ning asume koos kingitust tegema.

Videokonkursil välja valitud noorterühmade juhendajatele korraldame koolituse ning anname stardipaketid herbaariumide koostamiseks. Sellele järgneb noortel iseseisev töö taimi korjata ja herbaariumeid valmistada. Kogutud andmed ja herbaarlehed sisestatakse Eesti e-Elurikkuse portaali, kust neid saab vaadata, uurida ja tulevastel aastatel täiendada. Nii osalevad teie kool ja piirkonnale iseloomulikud taimed vabariigi 100. aastapäeva pidustustel, ja saavad osaks Eesti looduse uurimise rikkalikust ajaloost. Samuti valmib herbaariumidest avalik näitus, mis avatakse Tartu Ülikooli loodusmuuseumis.

"Eesti taimevaramu" on Eesti vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks loodud algatus, mis viiakse ellu koostöös KÜSKi ja EV100 korraldustoimkonnaga. Projekti "Eesti taimevaramu" viib läbi Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed koostöös Eesti LoodusmuuseumiEesti MaaülikooliKeskkonnaameti ja Tallinna Botaanikaaiaga.

Projekti ajakava:
18. november 2016 – videokonkurssi lõpptähtaeg
1.-18. detsember – videokonkursi rahvahääletus Tartu Ülikooli loodusmuuseumi Facebooki lehel
21. detsember 2016 – avaldatakse videokonkursi võitjad
märts-aprill 2017 – noorterühmade juhendajate koolitamine
mai-august 2017 – noorterühmade iseseisev herbaariumite koostamine
september-november 2017 – teadusasutused sisestavad kogutud info andmebaasidesse
november 2017 – tänuüritus osalejatele ning näituse avamine Tartu Ülikooli loodusmuuseumis

Kägu

Tartu Ülikooli loodusmuuseumis toimuval loodusõhtul on teemaks aasta lind kägu

pasknäär talvel LMBA

Linnuviktoriinil särasid noored linnutundjad üle Eesti

Looduse loor

Juunis avatakse Tartu Ülikooli botaanikaaias näitus „Looduse loor“