Loodusmuuseumid kutsuvad mobiiliga püüdma rändavaid sookurgi

Eesti Loodusmuuseum ja Tartu Ülikooli loodusmuuseum kutsuvad loodusesõpru uue mobiilirakendusega "Minu loodusheli" salvestama rändele siirduvate sookurgede hääli.

"Enamik meist on autoaknast näinud metsa- või põlluveeres rändele kogunevaid sookureparvi. Kaugele kuulduv kruugutustega kurekolmnurk taevas on üks tuntumaid ja iseloomulikumaid sügise sümboleid. Seepärast otsustasimegi inimesi kutsuda salvestama nende hääli ning seeläbi katsetama uut põnevat mobiilirakendust "Minu loodusheli"", selgitas Tartu Ülikooli loodusmuuseumi bioloog Veljo Runnel.

Sookurgede helivaatluse tegemiseks tuleb esmalt Android või iPhone nutitelefoniga alla laadida äpp "Minu loodusheli" ja registreerida end selle kasutajaks. Järgnevalt tasub minna raba- või põlluserva sookurgi otsima. Kohtudes lindudega, tuleb rakendusega teha helisalvestus ning seejärel saata sealses süsteemis helivaatlus kontrollimiseks ära. Vaata videot äpi kasutamise kohta.

Sookurgede helivaatlusi ootame kuni 31. oktoobrini 2015. Kõikide sel perioodil äpiga eduka helivaatluse teinute vahel loosime välja loodushäältega CD-plaate ja aastaseid vabapääsmeid muuseumidesse.

Mobiiliäpp "Minu loodusheli" on esimene omataoline maailmas, mis võimaldab lindistada loodushääli ning siduda need professionaalse loodusvaatluste andmebaasiga. Äpiga saab jagada oma avastusi teistega, küsida nõu spetsialistidelt ning panustada Eesti elurikkuse kaardistamisse.

Täpsem info mobiilirakenduse kohta Eesti loodusmuuseumi ja Tartu Ülikooli loodusmuuseumi veebilehelt.

Rakendus valmis Euroopa Sotsiaalfondi toel.

Maikelluke

Lahtiolekuajad 1. mail

Inimesed loodust vaatlemas

Loodusvaatluste tegemise huvilised on oodatud Tartusse vaatlusmaratoniks valmistuma

European mink

Konverents „Väljasuremise jäljed: liigikadu, solastalgia ja taastumise semiootika“