TÜ loodusmuuseum ja botaanikaaed pälvisid muuseumimeenete auhinna

24. septembril 2018 jagati välja XXI Eesti muuseumide festivalil Narvas parimate muuseumimeenete ehk EMMA auhinnad. Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia looduslikest ürtidest teekomplekt “Akadeemiline maitse” pälvis auhinnalise II-III koha.

Ürdisegude komplekti “Akadeemiline maitse” idee autor Inge Kuke sõnul on meened  inspireeritud 19. sajandi baltisaksa kokaraamatutest ja tollase Tartu Ülikooli kuulsamatest   loodusteaduste professorite elukäigust. “Enamik ürdisegudes kasutatud taimi  on  kohalikku looduslikku päritolu, mida saab näha ka TÜ botaanikaaia peenardel,” lisas Kukk.

Komplekt „Akadeemiline maitse“ koosneb neljast eraldi pakendis olevast ürdisegust, millest kaks on looduslikud teesegud ja kaks maitsesegud. Komplekti kuuluvad  segud on nimetatud  loodusmuuseumi  geoloogia  ja  zooloogia haru rajajate ning  esimeste  botaanikaprofessorite auks. Nii leiab komplektist Asmusse koopa tee, Russowi rabatee, Escholtzi ürdisegu ahjujuurikatele ning Ledebouri ürdisegu porganditele.

Pakenditel on info vastava professori elukäigu, koostisainete ja retsepti kohta eesti ja inglise keeles. Kõikides  segudes kasutatud ürdid on  mahetooted, valmistatud ja komplekteeritud Kubija Ürt OÜ poolt. Pakendi kujunduses on kasutatud TÜ loodusmuuseumi  püsiekspositsiooni tunnusgraafikat –  sõnajalalehte ja ökokartongi. Kujunduse autoriks on Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia kunstnik-kujundaja Margot Sakson.

Tänavu osales EMMA konkursil 10 muuseumit kokku 19 meene või meenetekomplektiga.

EMMA on rahaline tunnustusauhind, mis antakse parima muuseumimeene esitanud Eesti muuseumile. EMMA auhinda antakse välja üle aasta. Auhinna eesmärgiks on muuseumide igapäevatöö ühe osa – tootearenduse tunnustamine ja väärtustamine, muuseumide kogude kui inspiratsiooniallika kasutamine loovtööstuses. Sel aastal anti välja kolm rahalist auhinda. Esimese preemia võitis Eesti Loodusmuuseum. Teine ja kolmas koht väärisid žüriilt ühepalju punkte ning neid jagasid Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed ning Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseum. Rahalist auhinda annab välja Eesti Muuseumiühing koostöös Kultuuriministeeriumiga.

Germanni märk

Gottfried Albrecht Germanni märgi pälvis akadeemik Dimitri Kaljo

Teenetemärgid

Töötajad Olesja Escuer ja Inge Kukk pälvisid Tartu Ülikooli teenetemärgid

Üritused Tartus - Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed

Botaanikaaia 220. aastapäeva puhul anti üle Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia Gottfried Albrecht Germanni märgid