Autor:
Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed

Loodusmuuseum 220: Tiit Pruuli ja Maris Pruuli räägivad polaarekspeditsioonidest

Tartu Ülikooli loodusmuuseum ning loodus- ja täppisteaduste valdkond tähistavad tänavu 220. aastapäeva. Reisisellid Tiit Pruuli ja Maris Pruuli räägivad polaarekspeditsioonidest pidunädala sündmuste programmis.

Kolmapäeval, 11. mail kell 19 tulevad Tartu Ülikooli loodusmuuseumisse külla purjelaeva Admiral Bellingshauseni polaarekspeditsioonide juht Tiit Pruuli ja laeva pootsman Maris Pruuli, kes räägivad kodanikuteadusest ja koostööst Tartu Ülikooli loodusmuuseumiga. Juttu tuleb Antarktika ja Arktika looduse ilust, laevaelu ohtudest ja rutiinidest. Esinejad näitavad silmailuks palju pilte ja droonivaateid jäämägedest, jääkarudest, vaaladest. 

Õhtu teises pooles esinevad multiinstrumentalist Ööamööb ja sõnasepp Sulg inspireeritud kavaga „Külm ekspeditsioon“, kus seilatakse üle antarktiliste ja arktiliste helilainete ja triivitakse koos polaaralade heliookeanidel. Kava toetub Tiit Pruuli ja Maris Pruuli reisiraamatule „Jäine igatsus. Armastus Antarktika moodi“. 

Katkend raamatust: „/.../ On asju, mis lihtsalt tulevad su teele ja löövad su eluplaanid sassi ja millele pole võimalik öelda, et hei, oota, ma ei taha sind praegu oma ellu, tule kunagi hiljem, tule siis, kui ma olen selle mõttega harjunud, vaimu valmis pannud ja teinud ettevalmistused. Näiteks ilmuvad nii printsid valgel hobusel või valevate purjedega laevad. Paraku ei tule nad just väga tihti ja aastate möödudes võib juhtuda, et elurutiinis räheldes ei torka sul pähe neid printse ja purjekaid enam igatsedagi /.../.“

Tiit Pruuli ja Maris Pruuli ettekanne koos Ööamööbi ja Sulega toimub 11. mail kell 19 Tartu Ülikooli loodusmuuseumis ruumis 301. Sündmus kuulub loodusmuuseumi ja loodusteaduste pidunädala programmi. Sissepääs tasuta.

Tartu Ülikooli loodusmuuseum tähistab oma juubelit koos loodus- ja täppisteaduste valdkonnaga 9.–14. maini. Nädala jooksul saab osa võtta loodusega seotud piduüritustest. Tutvu pidunädala kogu kavaga muuseumi kodulehel.

Lisateave: 

Mardikas

Huvipäev „Putukate ja ämblike kevad“

üritused Tartus - Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed

Aprillikuu loodusluuleõhtul esineb Sirel Heinloo

Looduse loor

Juunis avatakse Tartu Ülikooli botaanikaaias näitus „Looduse loor“